Nieuwsbericht

Op 1 april j.l. heeft Kees Kroon namens de Historische Kring Wederden een presentatie gegeven voor groep 5/6 van CBS Het Laar.

Op 1 april j.l. heeft Kees Kroon namens de Historische Kring Wederden een presentatie gegeven voor groep 5/6 van CBS Het Laar over de vijf neergestorte geallieerde vliegtuigen in onze gemeente. Dit als voorbereiding op een bezoek de groep op 8 april aan de algemene begraafplaats aan de Appelhofstraat, waar de 25 bij de crashes omgekomen vliegers rusten. Elk oorlogsmonument in onze gemeente is geadopteerd door een basisschool en Het Laar heeft voornoemde graven onder zijn hoede genomen.

Na de nodige toelichting door Kees werden er door de leerlingen rozen gelegd bij de grafstenen, één voor elke gesneuvelde vlieger.

Ook werden de graven bezocht van een slachtoffer van de Kersttrein van Wierden (25 december 1944), twee graven van verzetsmensen die aan de Almelosestraat werden gefusilleerd (29 maart 1945), van Wim Boom (op 3 jarige leeftijd omgekomen bij een bombardement), de graven van de gebroeders Heerdink (omgekomen verzetsmensen) en het graf van voormalig politieagent Klaas v.d. Weerd (zeer actief in het verzet, na de oorlog overleden). Bij elk van de laatstgenoemde graven werd ook het bijbehorende verhaal verteld en werden er ook rozen gelegd, bij dat van v.d. Weert door zijn achterkleindochter.

De juf en de leerlingen van groep 5/6 van Het Laar verdienen welgemeende complimenten namens de HKW voor hun initiatief dat resulteerde in een mooi en waardig eerbetoon aan hen die voor onze vrijheid hun leven gaven.

Reacties

Wilt u dat de groepsbeheerder contact met u kan opnemen, registreer u dan eerst.

CAPTCHA
Deze vraag is om spam-bots tegen te gaan
afbeelding van Jacques
Heb nog een brief van een weduwe van een van de graven. Indien interesse kan ik deze bezorgen. met vr. groet jacwijnstra@kpnplanet.nl
afbeelding van Theo Pigge
Hallo Jacques, Wij zouden die brief graag ontvangen. Mag ook digitaal. Als je in Wierden woont wil ik hem ook wel ophalen? Wijnstra klinkt bekend? Familie oud gemeentsecretais? theomarijkepigge@gmail.com Alvast bedankt. Met vriendelijke groeten, Theo Pigge