Nieuwsbericht

Op vrijdag 20 april a.s.presenteert de HKW twee films van Bert Haanstra in de Van Buuren Stee aan de Appelhofdwarsstraat 2 in Wierden.

De huidige tentoonstelling van de Historische Kring Wederen “Brommen door de jaren 60” dreigt een groot succes te worden. Dit gezien het aantal bezoekers tot nu toe en hun commentaren zoals “mooie tentoonstelling, prachtig jeugdsentiment, roept herinneringen op”. De jeugd van tegenwoordig reageert vaak vol verbazing in de geest van “ging dat  vroeger zo, zag dat er toen zo uit”. Al met al interessant voor jong en oud.

In het lader van deze tentoonstelling presenteert de HKW twee films van Bert Haanstra op vrijdag 20 april a.s. in de Van Buuren Stee aan de Appelhofdwarsstraat 2 in Wierden. Aanvang 19.30, inloop vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis voor iedereen.

We beginnen met “Zoo”, de eerste (korte) film van Haanstra, waarvoor hij gedurende 60 dagen met een verborgen camera werkte in dierentuin Artis. De film laat dieren achter tralies zien maar ook mensen en de shots van die laatste categorie zijn grotendeels vanaf de andere kant van de tralies genomen. De film gaat over de interactie en gelijkenis tussen mens en dier met achtergrondmuziek van Pim Jacobs.

De tweede (lange) film is “Alleman”, de best bezochte documentairefilm van Nederland en een van de tien best bezochte films in de Nederlandse bioscopen. Internationaal gezien won de film diverse prijzen, zoals een Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn en was genomineerd voor een BAFTA Award en een Oscar. Hij trok ook veel publieke belangstelling in het buitenland. Simon Carmiggelt, die mede aan het verhaal schreef, deed de voice-over. De film laat Nederland en zijn bewoners zien in hun dagelijks bestaan. Veel verschillende levenswijzen worden op komische, maar ook op serieuze wijze in beeld gebracht. De film wordt als uniek gezien, omdat hij vlak voor het ontstaan van de hippiecultuur werd gemaakt. Op 2 december 2007 werd Alleman tijdens het IDFA-festival uitgeroepen tot beste Nederlandse documentaire sinds 1945.

Reacties

Wilt u dat de groepsbeheerder contact met u kan opnemen, registreer u dan eerst.

CAPTCHA
Deze vraag is om spam-bots tegen te gaan