image/svg+xml

Een vreemde eend? Herman Eshuis Prins Carnaval in 1980.

Verhaal

Een vreemde eend? Herman Eshuis Prins Carnaval in 1980.

Plaatje bij verhaal: wk_05.19_1980hermaniijo_0001_0.jpg

Een vreemde eend? Herman Eshuis Prins Carnaval in 1980.

Een vreemde eend? Herman Eshuis Prins Carnaval in 1980.

Fotoonderschrift: Herman Eshuis als Prins Herman de 2e met de Raad van Elf.

Een vreemde eend? Herman Eshuis Prins Carnaval in 1980.

Voor de zesde keer vieren we carnaval in Wierden. Vijf keer prinsen die dagelijks betrokken zijn bij datgene wat er in  Wierden gebeurt, want: Prins Gerhard 1e ( Gerhard Höften) laat Wierden lachen en strijkt de kwast erover, Prins Herman de 1e (Herman Woolderink verwarming) zorgt dat Wierden er warmpjes bijzit, Prins Joep de 1e (Joep Gierveld) maakt reclame, ook een beetje voor Wierden! Prins Gijsbert 1e ( Bert van Leersum) heeft een driehoeksverhouding met Wierden-Almelo en Zwijndrecht, Prins Albert 1e (Albert Pauwe) zegt: is ’t mangs ook donker in Wierden, ik maak het weer lech. En nu in 1980 strijkt er een vreemde eend neer Prins Herman ll (Herman Eshuis de Foeke). Wat zeg ik een vreemde eend, kom nou. Hij is een rasechte tukker, geboren en opgegroeid in Wierden. Hij barst van Wierdens chauvinisme. Daar komt hij nooit meer vanaf en hij is er greuts op ook.   De herinneringen aan het nostalgische Wierden en de warme belangstelling voor de ontwikkeling van nu, maken hem tot een Wierden-fan. Ondanks zijn drukke leven als directeur va n de Flevohof wil hij zich inzetten voor het Wierdens carnaval omdat hij daarin onderkent het aloude noaberschop  en het behoudt van een goede traditie.

De herinnering aan de bereidheid van de Wierdense gemeenschap en om zich in te zetten voor het kerk en kruiswerk. Het dorp dat ook ooit eens uitliep voor het openluchtspel op de “Hoge Lucht” . Een ware culturele manifestatie van de dorpelingen zelf. Door jong en oud. Vroeger haalden we Anton Huiskes ( schaatsheld in de jaren vijftig, Olympische spelen Sankt Moritz) in en nu hebben we wielrenners Jos Lammertink ( profwielrenner van 1980 tot 1989) en Hennie Stamsnijder (wereldkampioen veldrijden 1981).  Echte doortrappers.

Vroeger vierden we geweldige feesten met de Sunte Martn en was het hele dorp op de been en nu vieren we carnaval met de Tolmennekes waar iedereen blij van wordt. Het Tolmennekes carnaval groeit uit tot een unieke manifestatie van gemeenschapszin voor oud en nieuw ingezetenen  en ook voor tal van oud Wierdenaren, zoals Rudi Höften, Anton van Zaandinksbats ( Anton Huiskes) en Herman van de Foeke ( Herman Eshuis) en al die anderen die de longen naar  Wierden hebben hangen. Vreemde eenden? Ze doen nog graag mee. U ook?

Herman Eshuis was dus in het jaar 1980 Prins Carnaval. In 1995 was hij voorzitter van het Comité “Wierden vijftig jaar vrij”. Dit bestuur maakte het mogelijk een doorstart te maken als Stichting Historische Kring Wederden.

Komt u ook naar de Expositie 44 jaar Carnaval in de van Buurenstee?

Fotoonderschrift: Sfeerbeeld Optocht 1980 de familie Flipje Tiel.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.