image/svg+xml

Frans Hülsbeck woonde aan de Stamanstraat 7.

Verhaal

Frans Hülsbeck woonde aan de Stamanstraat 7.

Plaatje bij verhaal: wk_09.18_foto_huis_hulsbeck_1933.jpg

Foto onderschrift: Woning v.d. fam. Hülsbeck, Stamanstraat 7, anno 1933.
Linksachter de machinewerkplaats.
In het boerenhuis ernaast woonden   Gerhard Nijhof en Jenneken Eshuis met hun dochter Riek
 

Frans Hülsbeck woonde aan de Stamanstraat 7.

Dit artikel gaat voornamelijk over de woning van de familie aan de Stamanstraat, waarover het een en ander te vertellen is. In een voorgaand artikel hebben we het gehad over de kunstenaar Hulsbeck ( juli 2016).

Links naast de voordeur staat een Christoffel afgebeeld; deze is nog steeds te zien.

Dochter Charlotte Jansen-Hülsbeck schreef in 1998 aan de tegenwoordige bewoonster van het huis, mevr. J. Hoffman, na een bezoek aan Wierden, het volgende over het pand:

“Het was enig om te zien dat het indertijd verknoeide huis weer knus en behagelijk was geworden en zelfs enorm verbeterd t.o.v. de situatie in mijn jeugd.
Heel vroeger was de eetkamer een grote keuken met een pomp erin. Wierden had n.l. noch waterleiding noch gas noch riool. De latere keuken is nu deel van de huidige woonkamer geworden.
De van de straat af te ziene buitenkant had andere scheidslijnen.
Eind jaren dertig kwam de vroedvrouw (Juffrouw Hondeveld, red.) met wie mijn ouders bevriend waren erbij wonen. Er werd toen een afgrijselijke uitbouw aangeplakt, met een halletje, keuken en bijkeuken. De zitkamer (nu keuken) was een stuk korter, dan kwam een trap naar de bovenslaapkamer en aan de andere kant de slaapkamer van mijn ouders en hun badkamer. Links het slaapkamerraam van m’n ouders.
Rechts van ons huis zie je een boerenhuis staan. Mijn vader kocht het en liet er een dubbel woonhuis van maken voor verhuur.
Aan de achterkant van het huis zie je het dak van de machinewerkplaats. De eigenlijke werkplaats was een grote, vierkante kolos van twee verdiepingen, met ernaast een kantoortje en een garage.
De tuin en een boomgaard liepen door tot achter de huizen die later op onteigende grond zijn gebouwd. Die hele straat was er niet; onze tuin grensde aan akker en weiland.
De Christoffel is gemaakt toen ik al de deur uit was. Vermoedelijk zijn er 2 samengevoegde stenen voor gebruikt. Volgens mij is die naad wel weer weg te werken met op kleur gebrachte cement of ander vulmiddel. Laat het me weten als je ginds geen pigmentpoeders kunt krijgen. Omdat ik zelf iconen schilder heb ik alle soorten okers en ambers in huis. Het is een kwestie van mengen om de juiste tint te krijgen (…..).”
Lot(tie) Hülsbeck

Foto. Een ansicht uit de jaren vijftig

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.