image/svg+xml

Het Slot. Enterweg 19.

Verhaal

Het Slot. Enterweg 19.

Plaatje bij verhaal: wk_48.18_rectum_05_slot.jpg

Het Slot. Enterweg 19.

Fotoonderschrift. Het huidige erve Het Slot aan de Enterweg.

Het Slot. Enterweg 19.

In Rectum was het adellijk huis Het Slot. De grachten daarvan zijn in 1950 gedempt.

Het huidige adres is Enterweg 19 te Rectum ( gemeente Wierden). Het Slot is een voormalige waterburcht en was een adellijk Stift. Van het Stift is tegenwoordig niets meer te zien. Wat rest zijn niet meer dan glooiingen in het landschap en een boerderij met dezelfde naam. In de jaren 1950 - 1955 zijn de slotgrachten geheel gedempt. Het Slot was ooit één van de vier adellijke behuizingen in deze kleine buurschappen van Rectum en IJpelo. In 1592 verkrijgt David Casper Berck het Slot door te trouwen met Jasperina van Raesfelt. Daarvoor is het van haar vader Goossen van Raesfelt en Lucretia van Twickelo. Via de dochter van David Berck, Agnes, die getrouwd was met Sweder van Langen, komt het in bezit van de Van Langens. In 1703 wordt het door jonker Zeger Wichman en Agnes van Langen verkocht aan de rijke Vriezenveense koopman Jan Smelt en zijn uit Wierden afkomstige vrouw Kunera Berentsz Brouwer. In 1746 wordt door de in Deventer wonende eigenaar Bernardus Smelt en Anna Borgerink beschreven wat er allemaal bij het Slot hoort. Expliciet worden dan de pastorieën- en kostersrechten genoemd die bij het huis horen.

Aan het eind van de achttiende wordt het Slot verkocht aan Bartus Coppelmaat en Gezina Slot, de bouwlieden op het Slot. Bij archeologische opgravingen heeft men op het terrein een houten waterput, een puntgave bronzen randhielbijl en een houten nap en houten lepel gevonden uit de tiende eeuw, die zich in het die zich in het depot van het Rijksmuseum Twenthe bevinden. Daarnaast ook fragmenten keramiek uit de Karolingische periode, kogelpotscherven, Siegburg aardewerk. Ook treft men her en der op het terrein kloostermoppen aan.

In het gebied rondom het Slot treft men overal sporen aan van vroeg middeleeuwse ijzerproductie. Het terrein van de rechthoekige waterburcht met een dubbele slotgracht en de naastgelegen visserij, genaamd Slotsvoorde, is in de periode 1950 - 1955 geheel gedempt. Vooral door de gemeente met huisvuil! Nu staat er alleen nog een boerderij met dezelfde naam. Ook de oude Slotdijk is tegenwoordig deels verhard en verlegd. De elliptische gracht rondom de in de volksmond genoemde Slotbelt, werd door de eigenaar geheel in de slotgrachten geschoven en is daarmee gedempt. Zodat er van het toenmalige landschap niets meer overbleef.

Fotoonderschrift. Het grachtenstelsel dat in de jaren vijtig gedept is.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.