Verhaal

Höfkes Textielverdeling

Auteur: 
Uit: De Wiezer

Fotobijschrift: Höfkes Textielveredeling in de jaren veertig.

17 september 1979 – Höfkes Textielverdeling
In 1979 bestond Höfkes Textielveredelingsbedrijf vijftig jaar. Het bedrijf was toentertijd gevestigd aan de Dikkensweg 24 te Wierden.
In 1909 wordt de Firma Höfkes en Co opgericht. Het bedrijf uit Almelo handelt in garens voor het toenmalige Nederlands Oost-Indië. In 1924 wordt in Wierden een garenververij gebouwd. Later kwam hier het verven van tricots bij.
Even terug in de textielhistorie van Höfkes. Op 4 augustus richten A.H. Ledeboer en H.W. Ledeboer L.E. Höfkes en Co op. Dit bedrijf was een voortzetting van de garenhandel die Lambert Egbert Höfkes met zijn beide zussen dreef. De broers Ledeboer zetten de garenhandel van Lambert Höfkes dus voort. In 1947 trad Ledeboer senior terug als commanditair en in 1952 werd het bedrijf een NV en in 1972 een B.V. In 1973 trad ook de laatste Ledeboer zich terug en werd de directie overgenomen door de heer Koning.
Zoals vermeld legde het bedrijf zich toe op het verven van garens en tricots. Het bedrijf liep in de jaren zestig voortvarend en in korte tijd werden er drie bedrijfshallen bijgebouwd. Als directeur was de heer Koning trots op zijn eigen laboratorium. Als relatief klein bedrijf maakte dat het product misschien wel iets duurder, maar kon aan de persoonlijke wensen van de klanten voldaan worden.
Economisch ging het eind jaren zestig weer niet zo goed, maar het personeelsaantal van ongeveer zeventig medewerkers liep geen gevaar. Per jaar verwerkte Höfkes zo’n twaalfhonderd ton aan garens en tricots. De directeur zag in 1974 de toekomst zeker niet somber in. Men bleef investeren in de modernste machines binnen het vakgebied en dat betekende dat ze bijna alle werkzaamheden op het gebied van textielverdeling konden uitvoeren. Er werden in die periode veelal naast garens en stoffen veredeld voor T shirts, turnpakjes, voetbalshirts, trainingspakken en veloursstoffen.
In 1986 wordt Koninklijke Nijverdal ten Cate N.V. grootaandeelhouder in Höfkes Textielveredeling B.V. Het bedrijf krijgt een nieuwe naam T.T.V. (Twentse Textiel Veredeling). Het bedrijf redde het echter niet. In 2001 is het laatste textielbedrijf van Wierden failliet gegaan.
Thans is hier gedeeltelijk de van Kregtentunnel aangelegd en ernaast is de Firma Van Buuren op dit terrein gevestigd.

Reacties

Onderdeel van het thema: