Verhaal

Luchtfoto van de fabriek N.V. Katoenmaatschappij

Auteur: 
Uit: De Wiezer

Luchtfoto van de fabriek N.V. Katoenmaatschappij
Historische Kring Wederden

Fotobijschrift: Foto van het bedrijfspand van Van Heek Scholco aan de Violenhoeksweg.

Op bijgaande luchtfoto is de fabriek van N.V. Katoenmaatschappij voorheen Gebroerders Scholten & Co te zien, gelegen aan de Violenhoeksweg te Wierden. In de volksmond ook wel Van Heek Scholco genoemd. De foto is genomen in 1955. Men vervaardigde hier 'Diabolo' zakdoeken. Op de nissenhut aan de rechterzijde van de foto is het opschrift duidelijk te zien.
Nadat deze productie van zakdoeken was beëindigd vestigde zich in een deel van de fabriek Broomchemie. De fabriek verhuisde naar Terneuzen en is daar nog steeds actief. In het andere deel heeft tot in de jaren tachtig nog de afwerking en finishing van theedoeken en handdoeken van Van Heek Scholco plaats gevonden.
De chemische fabriek Broomchemie ging erg slordig om met de milieuregels. De gemeente Wierden heeft na jaren juridische procedures te hebben uitgevoerd uiteindelijk succesvol geprocedeerd tegen de firma om allerlei schades aan rioolstelsels en bodemverontreiniging vergoed te krijgen. De totale schade bedroeg een half miljoen gulden. Ook zijn er diverse milieuongelukken gebeurd in die periode. Diverse gaswolken met Broom of tribroometheen hebben boven Wierden gezworven. Het feit dat de wind vaak in de 'goede' richting stond heeft Wierden voor meerdere milieurampen behoed.
Terug naar de foto. Links op de voorgrond is nog iets zichtbaar van de spoorlijn Wierden – Nijverdal – Zwolle. Linksboven het huis van de familie Schildwacht met links daarvan de schuren en duivenhokken. Dit pand werd afgebroken. Het weggetje rechtsboven was het Kerkepad. Het Kerkepad liep langs landbouwgronden naar het Loo. Rechts midden achter de bomen stond de boerderij van Meijer.

Reacties

Onderdeel van het thema: