image/svg+xml

Negentig jaar kaasproductie nu nostalgie voor Wierden. Een bericht uit de krant van 17 mei 2000.

Verhaal

Negentig jaar kaasproductie nu nostalgie voor Wierden. Een bericht uit de krant van 17 mei 2000.

Plaatje bij verhaal: wk_52.18_sluiting_kaasproductie.jpg

Negentig jaar kaasproductie nu nostalgie voor Wierden. Een bericht uit de krant van 17 mei 2000.

Fotoonderschrift : van links naar rechts Herman Klein Douwel, Wim Dommerholt, Jan Weijermars en  Tonnie Ebrecht met de laatste geproduceerde kazen in de hand.

Negentig jaar kaasproductie nu nostalgie voor Wierden. Een bericht uit de krant van 17 mei 2000.

Negentig jaar was de kaasfabriek “De Samenwerking” de trots van het dorp Wierden. De deuren gingen gisteren (19 mei 2000) voorgoed dicht na de laatste werkdag voor de twintig medewerkers, inclusief uitzendkrachten. Ze kregen nog een klein afscheidsfeest aangeboden door kaasmaker Herman Klein Douwel links op de foto, zorgde ervoor dat kaas uit Wierden op keuringen in de Verenigde Staten zelfs met goud werd bekroond.

De productie van Wierdense kaas is nu geschiedenis geworden. De voormalige zuivelfabriek verschafte gedurende haar lange bestaansperiode aan honderden Wierdenaren werk. Medio 1970 kwam de fabriek in handen van het Coberco-concern. Als bedrijfsonderdeel daarvan heette de fabriek de laatste jaren Frico Cheese, maar in de Wierdense volksmond hield het de naam “kaasfabriek” in ere.

De toen 58 jarige T. Ebrecht was de nestor van de medewerkers. “Ik begon in 1963 mijn werkzaamheden in de pekelkelder. Naast kaas werd toen ook nog een beetje melkpoeder en boter geproduceerd. Het jaar daarop was dit voorbij. Er werkten destijds zo’n zestig persoenen. Het verschil met nu is dat vroeger veel mensen weinig kaas produceerden en nu weinig mensen heel veel kaas maken. Ebrecht werkte de laatste jaren als proces-operator en was tevens afgevaardigde van de vestiging Wierden in de landelijke ondernemingsraad de COR van Frico-Cheese. Hij is zelfs voorzitter van deze OR een functie die de Wierdenaar op 1 juli 2000 beëindigt omdat de vestiging Wierden ophoudt te bestaan. Als OR preses besteedde Ebrecht ongeveer de helft van zijn werktijd aan vergaderingen en reizen naar andere vestigingen in Nederland. Frico-cheese slachtte de kip met de gouden eieren concludeerde één van de collega’s van Ebrecht enige tijd terug met een bittere ondertoon nadat het besluit over de sluiting van de Wierdense Coberco-dependance was gevallen. Hij bedoelde daarmee te zeggen dat volgens hem de kaasproductie in Wierden winstgevend was!

Ebrecht bevestigd graag dat de goede motivatie van de medewerkers in de Wierdense fabriek altijd voor uitstekende resultaten zorgde. Op wereldniveau werd met kaas uit Wierden vele malen een hoge onderscheiding behaald. Ondanks alle sluitingsperikelen wist Frico-cheese Wierden in april 2000 nog één van de hoogste rendementscijfers per geproduceerd kilo kaas te halen. Ebrecht is echter realistisch genoeg om in te zien dat sluiting onontkoombaar was. Natuurlijk vind ik het jammer, maar de kaasfabriek is vanaf nu nostalgie voor Wierden. Voor Frico-cheese is het op termijn beter dat de productiefabriek uit de dorpskern verdwijnt. Denk maar eens aan de problemen die de chauffeurs van de grote tankwagens hebben om door Wierden naar de fabriek te rijden” legt hij uit. De productie wordt overgeheveld naar Gerkesklooster. Ebrecht gaat straks in Markelo aan de slag. Die fabriek sluit ook aan het eind van dit jaar. Dan moet ik weer naar een andere werkplek. Die zullen ze wel voor mij vinden, stelt hij zichzelf gerust.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.