image/svg+xml

Nijverdalsestraat 2 en 4. Voorheen G.H. Wanschers en Co.

Verhaal

Nijverdalsestraat 2 en 4. Voorheen G.H. Wanschers en Co.

Plaatje bij verhaal: wk_07.18_nijverdalsestraat_2_fb_450_foto_c.jpg

Fotoonderschrift. Het pand  in ± 1920 Nijverdalsestraat no. 4 is er nog niet tegen aan “geplakt”. De schoonheid van de karakteristieke architectuur en de symetrie van het pand op de hoek  is hier goed te zien.

Nijverdalsestraat 2 en 4. Voorheen G.H. Wanschers en Co.
Het pand is thans in particulier eigendom. Het heeft geen status van gemeentelijk of Rijksmonument. Dat betekent dat de huidige eigenaar het pand, uiteraard met vergunning van de gemeente, kan afbreken en wat nieuws kan gaan bouwen. Uiteraard dient ook daar een bouwvergunning voor worden verleent van de gemeente Wierden
Het pand is zeer karakteristiek van architectuur.
Velen zullen dan ook zeggen “dat mogen ze niet afbreken” restaureer het maar.
Als we dan naar de bouwkundige staat kijken dan staat het er anno februari 2018 allerbelabberst bij.  Daggoten zijn stuk, het hout van de dakkapellen is stuk, en of het dak nog waterdicht is betwijfel ik ook,  en als je er nog wat beter naar kijkt houd ik mijn hart echt vast.
Restaureren kunnen wij ( Historische Kring)  ook niet afdwingen hoe graag we dat misschien ook zouden willen.
Dat de beeldbepalende, karakteristieke architectuur van het pand terugkeert is volgens de Historische Kring wel mogelijk en vooral van eminent belang voor de opdrachtgever, ontwerper en architect.
Eigenaar en gemeente kijk naar die mogelijkheden!
Toch even de geschiedenis van het pand.
In de periode 1911 – 1918 is de grondslag gelegd voor het nieuwe bedrijf Wanschers. Er werd een nieuwe winkel gebouwd op de hoek Nijverdalsestraat en Stationsstraat. Opdrachtgever G.H. Wanschers. Van ’s morgens zeven uur tot ’s avonds half elf was de winkel open. Mevrouw Wanschers bijgestaan door een zuster van haar man had naast de winkel ook de zorg over haar drie kinderen die zich inmiddels hadden gemeld.
De heer Wanschers had inmiddels verder gekeken en in 1918 werd een grossierderij en een breierij in het leven geroepen waar 16 meisjes werkzaam waren, de breierij was gevestigd op de verdieping van het winkelpand. De werkzaamheden breiden zich uit. De heer Wanschers doorkruiste per motor geheel Overijsel en een gedeelte van Drenthe om de goederen aan de man te brengen. Onder supervisie van zijn vrouw produceerde de breierij veel wollen sokken en ondergoed waar in die dagen veel vraag naar was. Vanwege de drukte deed zijn dochter ( Mevrouw Schipper – Wanschers)  haar intrede in de zaak, en al spoedig volgde ook zoon Jan.
Na mevrouw Schipper - Wanschers werd de winkel overgenomen door mevrouw B. Vording – Schipper. Vervolgens werd de zaak in 1984 verkocht aan de familie Pape. Mevrouw Pape-Maris deed de winkel en deze kreeg toen de benaming “Firsty Lady”.
Eind 1999 neemt zoon Andrè Pape de zaak over en verandert de naam in Andr-èlle. De winkel wordt op 25 maart 2006 gesloten en per 14 september 2007 opent de firma Gaalman de zaak opnieuw. Het pand wordt opnieuw verkocht en wordt sinds 14 december 2013 verhuurd aan PB Cheap Fashion.
Oproep!!
Laat de karakteristieke en beeldbepalende architectuur terugkomen!

De winkel in 2007,  Gaalman heeft de winkel overgenomen.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.