image/svg+xml

Pater Fridolinus Meenhuis ook oorlogsslachtoffer.

Verhaal

Pater Fridolinus Meenhuis ook oorlogsslachtoffer.

Plaatje bij verhaal: wk_21.18_pater_fridolinus_meenhuis_met_hond.jpg

Foto-onderschrift. Pater Fridolinus in het Ypelo aan het fietsen met de hond.

Pater Fridolinus Meenhuis ook oorlogsslachtoffer.

Fridolinus Meenhuis werd geboren op 3 november 1915 aan de Voorbroeksweg in het Ypelo. Op 11 juli 1943 werd hij te Merelbeek tot priester gewijd in de orde van Carmel. Daarna heeft hij enkele maanden in de Wierdense parochie geassisteerd en sacramenten toegediend en kinderen gedoopt.

Na die periode werd hij zielzorger voor ondergedoken mensen in Merelbeek.

In augustus 1944 was hij door de vele werkzaamheden in Merelbeek ondervoed en werd door zijn overste in de gelegenheid gesteld om in zijn ouderlijk huis een korte vakantie te houden om enigszins weer op krachten te kunnen komen. Vanwege D-day, en het oprukken van de geallieerden naar Zuid Nederland kon hij niet terug naar zijn standplaats Merelbeek. Hij bleef in Twente. Dat betekende dat hij zijn parochiële werkzaamheden verdeelde over de parochies Wierden en Bornerbroek.

Naast zijn werkzaamheden in de kerk was hij ook zeer actief in het verzet en de illegaliteit. Hij ondernam menig fietstocht om geld bij elkaar te brengen voor ondergedoken spoorwegpersoneel, als ook voor de in wanhoop verkerende vluchtelingen en Engelse piloten.

Door een pseudo onderduiker, die zich door Fridolinus liet onderrichten in het katholieke geloof werd hij verraden. Hij werd door de Gestapo in de nacht van eerste en tweede kerstdag 1944 gearresteerd in zijn ouderlijk huis te Ypelo. Samen met hem werden in die nacht  Johan de Vries, A.J. Mulder en H. van de Riet ook gearresteerd. Fridolinus  werd naar het huis van bewaring in Almelo gebracht en op 21 januari 1945 vervoerd naar de Kruisberg in Doetinchem. Op 3 februari werd hij op transport gesteld naar concentratiekamp Neuëngamme.

Hier moesten de gevangenen zeer zware werkzaamheden verrichten. Meestal onder zeer zware ontberingen. Volgens Dr. J. A. de Roos uit den Haag die eveneens in het kamp Neuëngamme gevangen zat schreef het volgende over hem: Pater Meenhuis heeft in het kamp zoveel goed gedaan, was evenzeer raadsman van de Polen, Fransen, Belgen als voor ons Nederlanders. Velen heeft hij in hun laatste ogenblikken het sacrament van de stervenden toegediend en anderen bijgestaan in de doodsstrijd. Vele mensen heeft hij moed ingesproken.

Echter Fridolinus overleefde kamp de  Neuëngamme. Helaas door zijn toch wat zwak gestel moest hij geheel ondervoed in een ziekenhuis in Bremen worden opgenomen. 9 juni 1945 werd hij nog steeds totaal verzwakt door het Rode Kruis overgebracht naar het Noodsanatorium “Oranje” te Groningen. Toen de familie dit vernam werd er een bezoek geregeld aan het sanatorium. Iemand van de ondergrondse die een motor had ging samen met Fridolinus z’n broer Gerard naar Groningen met extra eten en versterkende middelen. Toen ze arriveerden was Fridolinus net een uur daarvoor overleden.

Pater Fridolinus overleed op 21 juni 1945 te Groningen en is begraven op het kloosterkerkhof te Zenderen.

Bron: Katholiek Wierden door de eeuwen heen van Johan Marsman.

Foto-onderschrift. Pater Fridolinus Meenhuis in de kleding van zijn orde.

Reacties

Emiel, Bedankt voor je reactie.
Algemeen door Jan ten Broeke op 31 Aug 2019 om 08:15:19

In de archieven heet hij Bernardus Meenhuis
Algemeen door Emiel Koning op 24 Aug 2019 om 13:50:56

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.