Verhaal

Schoenenschuur Niezink aan de Oude Zwolsestraat 20, thans Kerspel.

Auteur: 
Uit: De Wiezer

Fotobijschrift: Pand 'Schoenenschuur Niezink' aan de Oude Zwolsestraat 20, thans Kerspel. Hier is nu onder andere Brilmode Wierden gevestigd.

In het pand Oude Zwolsestraat 20 – thans bekend onder het Kerspel – begon Gerhard Niezink na de Tweede Wereldoorlog een eigen confectiebedrijf onder de naam 'Wieco'. Er werden in hoofdzaak regenjassen vervaardigd die hij verkocht aan diverse kledingzaken. Wegens het ontbreken van een goede coup floreert de zaak echter op den duur niet naar wens en wordt het bedrijf opgeheven.
In 1959 wordt Niezink vertegenwoordiger in schoenen en vestigt hij zich in 1963 als zelfstandig schoenwinkelier in een schuur bij het pand. Het pand wordt bekend onder de naam 'De Schoenenschuur'.
Vanuit de inmiddels verbouwde schuur verkoopt hij veel goedkope schoenen die hij zelf opkoopt bij diverse schoenfabrikanten.
In 1975 komt zijn jongste zoon Freddy bij hem in de zaak. Hij neemt in 1983 na een grote verbouwing van de schuur tot een winkelpand samen met zijn vrouw Joke de zaak van zijn vader over. In 2000 verkoopt Freddy het pand en de winkel en gaat zich toeleggen op de verkoop van schoenen op markten. Op het perceel van het woonhuis annex winkel werden appartementen gebouwd met een winkelfunctie eronder.
Het oude pand werd in 1915 gebouwd en werd later eigendom van Gerhard Niezink die met zijn vrouw in de boerderij woonde die op de foto nog gedeeltelijk rechts te zien is.
Die boerderij werd in 1967 afgebroken. Op die plaats werd door Gerhard Niezink – ook wel Broer genoemd – een bungalow gebouwd welke de naam 'De Oale Stee' kreeg.
Op de plek van de schoenenwinkel is thans Brilmode Wierden gevestigd en Fysio Tibben, met daarboven vier appartementen.

Reacties

Onderdeel van het thema: