image/svg+xml

Sigarenmagazijn Woolderink sluit deur definitief

Verhaal

Sigarenmagazijn Woolderink sluit deur definitief

Plaatje bij verhaal: stationsstraat_37_1981-05-03_tabakswinkel_woolderink_fietje.jpg

Sigarenmagazijn Woolderink sluit deur definitief
Historische Kring Wederden

We schrijven 24 december 1996. Het sigarenmagazijn 'Fietje' (Woolderink), op de hoek van de Spoorstraat en Stationsstraat, sloot op 24 december 1996 na driekwart eeuw de deuren definitief. Het was één van de bekendste winkels in het dorp. Duizenden Wierdenaren hebben hier voor het werk of onder werktijd tabakswaren of een krantje gekocht. “Ik ga nog even rokerij halen bij Fietje” zullen veel Wierdenaren in de loop der jaren gezegd hebben.
Ze konden bijna altijd bij haar terecht, want de winkel van mevrouw Woolderink kende vroeger lange openingstijden. De deur ging ’s morgens om kwart voor zes al open en pas om zeven uur kon de knip weer op de deur. Ook na de dood van Fietje Woolderink in 1994 bleef de roker graag naar het pand komen tegenover het lokale NS-station, thans Sterk langs de lijn.
De vader van Fie Woolderink-Gierveld, Hendrik Gierveld, kwam – nadat hij ongeveer twintig jaar in Duitsland (achter’n poal) had gewerkt – in 1921 terug naar zijn geboorteplaats Wierden. In het voormalige koffiehuis bij het station begon hij met een winkel, waar naast tabaksartikelen ook pakjes koffie, thee en snoepgoed over de toonbank gingen. Gierveld kwam vaak pas in de weekenden van zijn reizen thuis en trok met zijn handel door de wijde omgeving en was in het Sallandse Ommen even bekend als in het Duitse stadje Lager. Een boterham en soms warm eten scharrelde hij onderweg op. Met een handig praatje wist hij ook regelmatig een borreltje los te praten. Een slaapplaats vond hij wel bij enkele goed bekenden.
Na het overlijden van Gierveld in 1951 zette zijn dochter Fietje de zaak voort. Fietje was in 1940 getrouwd met Edmund Woolderink. Terwijl haar man zijn brood verdiende als machinebankwerker, toonde Fietje zich een kordate onderneemster. De zaak floreerde zo goed dat in 1971 het oude koffiehuis werd afgebroken en op dezelfde plaats een geheel nieuw winkelpand verrees. Twee jaar later overleed Edmund Woolderink. Zijn vrouw bleef haar tabakswarenwinkel trouw. Ze kende de meeste van haar klanten bij naam en kon hele families tot haar klantenkring rekenen. Veel vaste bezoekers kwamen niet alleen voor tabakswaren, maar kwamen ook achterom in de huiskamer voor een kop koffie. Fietje was een begrip in het dorp.
Door haar mensenkennis vormde ze dikwijls een vraagbaak voor anderen. Ze werd in 1983 ernstig ziek en moest het werk in de winkel overlaten aan familie en personeel. Toch bleef ze zeer betrokken bij de gang van zaken. Vanuit haar stoel in de kamer zag ze de klanten komen en gaan. Nadat alle pogingen om een nieuwe eigenaar te vinden voor Sigarenmagazijn Woolderink waren mislukt, besloot ze in overleg met haar kinderen de zaak op 24 december 1996 definitief op te heffen en het pand te verkopen.

Auteur:Uit: De Wiezer
Thema's:Column uit DE WIEZER

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.