image/svg+xml

Twee heerlijke ouderwetse recepturen.

Verhaal

Twee heerlijke ouderwetse recepturen.

Plaatje bij verhaal: wk_25_boerenmeisjes.jpg

Twee heerlijke ouderwetse recepturen.

Boerenmeisjes
Boerenmeisjes is de benaming voor een ouderwets alcoholisch “drankje”. Het werd gemaakt door abrikozen in te leggen en te bewaren in brandewijn. Dit was vroeger, zo rond 1950, dè manier om vruchten te conserveren. Het wordt nu vooral nog in Twente, Groningen en Drenthe geconsumeerd.
De “mannelijke” tegenhanger heet Boerenjongens; deze worden gemaakt met rozijnen.
Benodigdheden:
- 1 glazen pot met wijde hals
- 4 dl. water
- 200 gr. gedroogde abrikozen
- 250 gr. kandijsuiker
- schil van een halve citroen
- ½ liter brandewijn

Bereiding:
• De abrikozen afspoelen. Doe ze in een pan met 4 dl. water en voeg de kandijsuiker toe.  Laat dit 24 uur weken. Breng de pan met inhoud aan de kook (niet koken !) en laat de abri-kozen nog 3 minuten wellen.
Schep de abrikozen uit het vocht en laat ze uitlekken. Daarna in de pot doen.
Kook het welvocht 4 min. op hoog vuur in en laat het daarna afkoelen. Voeg dan de citroenschil en de brandewijn toe. Goed doorroeren en op de abrikozen gieten. Zet de pot minimaal 4 weken op een donkeren plaats. Verwijder voor het gebruik eerst even de schil.

Boerenjongens
500 gram rozijnen
2.5 dl. water
1 sukje pijpkaneel
250 gram suiker
1 vanillestokje
3/4 liter brandewijn (van ca. 40% alcohol)
1 glazen stopfles of glazen wekpot.
Bereiding:
De rozijnen ontdoen van steeltjes en wassen. Breng water aan de kook. De suiker in het vocht oplossen. Neem de pan van het vuur en doe onmiddellijk de rozijnen in het suikerstroopje zodat ze kunnen wellen. Voeg pijpkaneel en vanillestokje toe en sluit de pan met het deksel. Laat dit alles 24 uur staan. Doe nu alles over in de schoongemaakte stopfles en schenk de brandewijn hierbij. Na een tot twee maanden te gebruiken, echter hoe langer het staat hoe lekkerder.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.