image/svg+xml

VAN DOOPBOEK NAAR MONUMENT

Verhaal

VAN DOOPBOEK NAAR MONUMENT

Plaatje bij verhaal: wk_18.19_jan_seckel.jpg

VAN DOOPBOEK NAAR MONUMENT

Fotoonderschrift: Jan Seckel dood geschoten op 29 maart 1945 in de leeftijd van 61 jaar aan de Almelosestraat. Hij was boekhouder bij de firma van Tol.

 Van doopboek naar monument

Door Cees Hoogendijk

De Wierdense Werkgroep Genealogie draait inmiddels al geruime tijd. Het enthousiasme is nog steeds groot maar aanvulling kunnen we zeker gebruiken.  

Tijdens het “drukgereed maken” van het getranscribeerde hervormde doopboek van Wierden (periode 1839-1891, zie website Wederden) viel mij onder andere de naam van ene Emanuel Traugott Seckel op. Hij liet op 20 september 1840 zoontje Mannus dopen in de hervormde kerk van Wierden. Geen “typisch Wierdense achternaam” zo op het eerste gezicht. Wie was deze man en waar kwam hij vandaan? Het kostte mij slechts één avondje om onderstaand verhaal samen te stellen. Gewoon vanaf het internet!

Een Pruis

Volgens de Wierdense burgerlijke stand was Emanuel Traugott Seckel (1808-1862) afkomstig uit Sternberg (Mecklenburg-Vorpommern, Pruissen). Hij trouwde op 15 augustus 1839 te Wierden met de uit Rijssen afkomstige Johanna Jakoba Molenkamp (1809-1894). Uit de huwelijksbijlagen op de website van FamilySearch blijkt dat Emanuel in 1831 naar Nederland was gekomen en sinds die tijd “steeds in eene ondergeschikte betrekking alhier is werkzaam geweest”. Alhier; te Wierden dus. In zijn betrekking – onbekend is bij wie – is Emanuel in ieder geval niet rijk geworden. De papieren die nodig waren voor zijn huwelijksvoltrekking werden om niet verstrekt. “Ingevolge certificaat van onvermogen” zoals het in ambtelijke taal heette. Daghuurder Albert van de Keuken en grofsmid Christoffel Rutenfrans, beiden afkomstig uit Enter, getuigden over zijn armoede tegenover Wilhelm Jalink, de burgemeester van Wierden. Dat was kennelijk nodig om gratis te mogen trouwen.

Gezin

Emanuel Traugott Seckel was van beroep wever. Het eerste kind van Emanuel en Johanna werd ruim een jaar vòòr hun huwelijk geboren. Hun huwelijk was dus een zogenaamd “moetje”. Het echtpaar Seckel-Molenkamp kreeg uiteindelijk acht kinderen waarvan alleen de tweede te Wierden werd gedoopt. De andere zijn in Rijssen aangegeven en waarschijnlijk ook gedoopt. Ik vermoed dat het gezin ergens op de gemeentegrens heeft gewoond. Misschien wel in Zuna dat gemeentelijk onder Wierden viel maar kerkelijk onder Rijssen ressorteerde. Drie kinderen overleden jong, een zoon emigreerde naar de Verenigde Staten en een dochter bleef in Wierden wonen. De overige kinderen vertrokken richting Almelo en Enschede en gingen daar werken op fabrieken en in kantoren. Hun kinderen vervolgens kwamen terecht in beroepen als fabrieksbaas, schoolhoofd of ambtenaar.

Kleinzoon Jan

Met het overlijden van Emanuel’s dochter Jacoba Schoppert – Seckel (1847-±1923) verdween deze bijzondere achternaam uit Wierden. Maar niet voor lang, want wat schetst de verbazing? Op 29 maart 1945 kwam een kleinzoon van Emanuel Traugott Seckel te Wierden om het leven. Deze 61-jarige boekhouder met de naam Jan Seckel (1884-1945) werd namelijk aan de Almelosestraat gefusilleerd door de Duitse bezetters. Duitsers die de kleinzoon van een Pruis vermoordden! Tot op vandaag is Jan’s naam terug te vinden op het monument dat de plaats van deze vreselijke actie markeert. Zijn lichaam ligt op de begraafplaats aan de Appelhofstraat begraven. Verder staat Jan’s naam op de nationale Erelijst van Gevallenen 1940-1945.

Websites

Informatie over de familie Seckel: http://home.kpn.nl/agbrul/StamboomSeckel.htm#p39

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.