Verhaal

Wagenmakerij Langenhof

Auteur: 
Uit: De Wiezer

Wagenmakerij Langenhof
Historische Kring Wederden

Fotobijschrift: Overhandiging van de verzameling, v.l.n.r. Riky Wissink, Wim Wissink, Hans Timmerman, Joop Ooms en Wim Langenhof.

Er vond een bijzondere overhandiging plaats, vorige week dinsdag, bij de wagenmakerij van de familie Langenhof. Wim en Riky Wissink boden een verzameling van diverse soorten miniatuur boerenkarretjes aan. De verzameling bestaat uit diverse soorten karretjes, maar ook uit veel miniatuur handgereedschappen. Wim Langenhof nam de verzameling in ontvangst en deelde mee dat de wagenmakerij erg blij is met deze toepasselijke gift, die goed past binnen de werkzaamheden van de wagenmakerij. Ze krijgen een mooie plaats in een daarvoor speciaal onπtworpen vitrine.
Deze (veelal Gelderse) karretjes, gereedschappen en andere voorwerpen zijn met de hand gemaakt door Theed Wissink uit Albergen. Hij werd geboren op 13 september 1902 op de boerderij 'Meisterholt' te Nieuw Dijk in Gelderland. Hij overleed te Albergen op 10 april 1989.
Omstreeks 1930 vertrok hij als onderwijzer naar Albergen en bleef daar wonen. Hij was graag boer of timmerman geworden, maar vanwege zijn beenhandicap kon dat niet. In de avonduren verzorgde hij landbouwcursussen voor jonge boeren. Iedereen in Albergen kent ook nu nog 'Meester Wissink'. Een bejaardenwoningencomplex tegenover zijn toenmalige woning in Albergen heet 'Het Wissink' en is dus naar hem vernoemd.
Na zijn pensionering was hij urenlang bezig met zijn allergrootste hobby: het namaken van boerenwagens en landbouwgereedschap. Hij gebruikte hiervoor weinig gereedschap. Een handboortje met millimeterboortjes die aan twee kanten te gebruiken waren, een vlijmscherp kniefmes, een figuurzaag, schaafje en een hamer.
Hij maakte alles van afvalhout en koperen stukjes afvalbuizen die hij kreeg. De banden van de wagens maakte hij van het band dat om trottoirtegels zat. Hij verbleef hele dagen in zijn werkplaatsje (het berghokje van zijn bejaardenwoning), hij kwam er alleen uit voor het koffiedrinken en eten (meestal op bevel van zijn vrouw). Soms maakte hij een week lang alleen maar wagenwielen. Ook heeft hij nog veel houten kinderspeelgoed gemaakt voor kinderen en kleinkinderen.
Zijn werken zijn bewaard gebleven door zijn kinderen en zij schenken er graag een deel van aan de Wagenmakerij van de familie Langenhof en de Historische Kring Wederden, die al eerder een deel van de verzameling ontving.
Nieuwsgierig naar de collectie? De wagenmakerij is op Open Monumentendag deelnemer aan de bustour. Vanaf 13.30 uur kunt u opstappen op de parkeer plaats achter het Gemeentehuis bij de bibliotheek. Ook bij het Erve Zuid en Erve Woolderink aan de Kloosterhoeksweg kunt u opstappen. Meer over de Open Monumentendag, op zaterdag 10 september, volgende week in de Wiezer.

Reacties

Onderdeel van het thema: