image/svg+xml

Wierden krijgt machinefabriek in lege fabriek van voorheen Ten Bos!

Verhaal

Wierden krijgt machinefabriek in lege fabriek van voorheen Ten Bos!

Plaatje bij verhaal: wk_37_1969_almelosestraat_46_van_heijst_ndsm_1.jpg

Fotoonderschrift. : De fabriek in 1969, toen al VEHA.

Uit de krant van 2 december 1959

Wierden krijgt machinefabriek in lege fabriek van voorheen Ten Bos!

Van onze Redacteur; Naar wij uit betrouwbare bron vernemen is het lege fabriekspand van de voormalige N.V. Ten Bos aan de Almelosestraat te Wierden onderhands aangekocht door de Machinefabriek J.B. van Heyst en Zn N.V. in Den Haag. Het zou in de bedoeling liggen op korte termijn een aanvang te maken met de produktie In Wierden.

Dit voor Wierden uitermate belangrijke en verheugende nieuws maakt een einde aan enige jaren van onzekerheid omtrent bestemming van de lege fabriek. De industriele ondergang van de N.V. Ten Bos, twee jaar geleden, maakte in Wierden een abrupt einde aan de werkgelegenheid van tweehonderd inwoners van deze plaats. De vestiging van de Haagse machinefabriek zal voor Wierden een nieuwe bron van welvaart kunnen betekenen. Naar men ons mededeelde zullen er enige honderden arbeidsplaatsen beschikbaar komen.

Onderhandelingen.

De verkoop van de fabrieksgebouwen dat een oppervlakte heeft van plm. 8000  m² heeft min of meer bij verrassing plaats gehad. Tweemaal heeft het lege pand een nuttige funktie gehad als expositiegebouw, zulke ter gelegenheid van de tentoonstellingen “Twente Troef” in 1958 en 1959, welke mede ten doel hadde in bijzondere mate de schijnwerpers te richten op de verlaten fabriek en de tragiek van de economische slag, die een gehele gemeenschap werd toegebracht.

Vele onderhandelingen hebben tussentijds plaats gevonden met aspirantkopers. In diverse gevallen leek de vestiging van een nieuw bedrijf nabij maar even zoveel keren sprong de zaak af op onverwachte moeilijkheden.

De faillisemenstsverkoop bracht de fabriek voor een bedrag van ƒ 201.000 in handen van Centra-Levensmiddelenbedrijf N.V. van D. Schuitema te Amsterdam.

Daarboven kwam een bedrag  van  ƒ 37.000 voor de aanwezige vaste installaties. Doel van de aankoop die in het openbaar plaats vond was primair geldbelegging.

De nieuwe koper heeft het fabriekspand rechtstreeks gekocht van de vorige eigenaar. De machinefabriek Van Heyst NV houdt zich bezig met de produktie van radiatoren en ketels voor centrale verwarming, stamp en perswerktuigen en stalen ramen.

Fotoonderschrift. Werknemers van Benraad bezig met het inpakken van verrijdbare radiatoren.

De nieuwe vestiging is een felicitatie waard aan het adres van het gemeentebestuur en de gehel gemeenschap van deze plaats. In het algemeen gesproken heeft de vestiging van dit metaalbedrijf in het sterk overwegend textielklimaat van het Twents industrieel bestel bovendien bijzondere betekenis.

 

Naschrift redactie. Van Hyst werd  in september 1969 door VEHA overgenomen en die op zijn beurt in 1978 door Benraad. De fabriek werd in 1986 afgebroken en op de plek die leeg kwam is de Wijk De Aa verrezen. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.