image/svg+xml

Wierdense kerkklok niet geroofd!

Verhaal

Wierdense kerkklok niet geroofd!

Plaatje bij verhaal: her1-7_foto_2_dorpskerk_met_toren.jpg

Gedurende de Tweede Wereldoorlog genoten kerkklokken de warme belangstelling van de bezetter. Dit had niets te maken met de prachtige klanken van de klokken of de kunstwaarde ervan, maar alles met de hoeveelheid metaal die dergelijke klokken bevatten; ze kwamen uitstekend van pas in de oorlogsindustrie!

Gezien de ervaringen elders is het verbazingwekkend dat de oude Wierdense kerkklok - in tegenstelling tot bijvoorbeeld de eeuwenoude klokken in Almelo en Vriezenveen - niet uit de kerktoren is geroofd. Betreffende klok, die in de Middeleeuwse toren van de Dorpskerk hangt, dateert uit 1495, heeft een doorsnede van 97 cm en is gegoten door de bekende klokkengieter Geert van Wou. Het opschrift van de klok (in Gotische minuskels) luidt:

ihesus.maria.iohannes.gherhardus.de.wou.me.fecit.anno.dm.m.cccc.xcv

(Jezus Maria Joh.Geert van Wou heeft mij gemaakt in het jaar onzes Heeren 1495)

Kort na de inval van de Duitsers schrijft de Inspecteur Kunstbescherming aan de Gemeente Wierden dat, ter bescherming van de klokken tegen mogelijke vordering, een letter M op de “Van Wou-klok” moet worden aangebracht. Het is mede aan de Denekamper W.H. Dingeldein (1894-1953) te danken dat de Wierdense klok op de zogenaamde M-lijst stond; blijkens diens oorlogsdagboek was hij zelf betrokken geweest bij het opstellen van “lijsten van klokken die bewaard zullen blijven”.

                         

foto: kerkklok                      

Anno 2005 is de letter M van Monument  rechts van het midden nog steeds zichtbaar.

Aldus, brachten de Duitsers ook op de Wierdense klok een M aan. Als in 1942 krachtens de metaalverordening van de Rijkscommissaris door de Duitsers begonnen wordt met de inbeslagname van klokken, ontspringen die met de letter M erop - vanwege hun historische waarde - de dans.

 

Wierden, Cees Hoogendijk

Trefwoorden:Tweede Wereldoorlog, Bezetting, Klokkenroof, Kultuurkamer
Locatie:Overijssel, NL, Historische Kring Wederden, Wierden, Appelhofdwarsweg 2

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.